Tactus.cz 2017

 

Nabízíme zájemcům tisk textu

v soutisku Braillova písma a zvětšeného černotisku

 

Doporučujeme všem autorům mít ve chvíli zadání textu pečlivě rozvrženou obrazovou část díla. Dle zkušenosti víme, že jinak mohou nastat problémy s umístěním textu – vzhledem k obrázkům.

 
Tiskneme v soutisku zvětšeného černotisku a Braillova písma.

 
Nabízíme tisk o max. rozměrech stránky A4, jedině na výšku, na speciální papír podobný
čtvrtce. Není nutné využít maximální počet řádků (tedy na př. A5 na šířku lze takto tisknout bez problémů). Jiné rozměry jsou možné jen výjimečně.

 
Je třeba počítat s tím, kolik textu se vejde na stránku. Protože Braill je o dost větší než černotisk, maximální počet řádků na stránce je 27, max. počet znaků na řádku
je 33. (Velká písmena a čísla mají znak navíc prefix.) Dále je třeba počítat s vazbou, tedy nelze využít celý výše uvedený rozsah text nesmí zasahovat do vazby, nesmí jít až do kraje papíru.

 
Jinak řečeno: každý řádek braillského textu je vysoký zhruba 1 cm, šířka jednoho znaku cca 0,7 cm. Řádky nemohou končit jednopísmennými slovy.

 
Text určený začínajícím čtenářům je vhodné tisknout ob řádek.

 
Černotisk zvětšíme tak, aby odpovídal velikosti Braillova písma. Tiskneme na stejné místo, velikost soutisku je tedy dána velikostí Braillova písma.

 
V našich technických možnostech téměř nelze formátovat ani zvolit font. Tiskneme v bezpatkovém Arialu (z ohledu ke slabozrakým čtenářům). Text je třeba poslat ve Wordu, ve formátu .doc, nikoliv .docx. Velikost písma si upravíme sami. Jediným formátováním je rozvržení na stránky (nová strana výhradně pokynem Ctrl + Enter, nikoliv opakovaným Enterem) a na odstavce, prosíme tedy:

 
formát / odstavec / řádkování jednoduché,

formát / odstavec / mezery 0,

zarovnání textu vlevo.

 
Prohlédněte si vzorový text.

 
Uveďte velikost stránek, na nichž bude text umístěn (max. do velikosti A4 na výšku, viz výše).

 
Zkontrolujte velice pečlivě, zda

– text je napsaný bez gramatických chyb,

– mezi slovy je vždy jediná mezera,

– nemáte mezeru před tečkou nebo čárkou,

– používáte české uvozovky (tj. na začátku dole, na konci nahoře),

– jste před jednopísmenná slova vložili pevnou mezeru.

 
Text pošlete jako přílohu mailu na adresu tereziekochova@seznam.cz, společně se svým telefonním číslem a poštovní adresou,

na niž má být zaslán hotový text. Název přílohy nechť je totožný s názvem díla, jako předmět e-mailu uveďte Tactus.cz 2017.

 
Text odešlete nejpozději do 20. února 2017, vytištěn bude co nejdříve po odeslání.